Hýb sa!

Navigácia

Voľné pracovné miesta

Edujobs.sk - kompletná ponuka práce na našej škole

  • Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc

    Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc
    14. 12. 2023

    Ľudové tradície v predvianočnom období mali vždy veľa podôb. Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc. Ľudia sa už nevedeli dočkať najkrajších sviatkov roka. Od Lucie do Vianoc je to presne 12 dní. A podľa toho, aké tie dni boli, také mali byť aj mesiace v nasledujúci rok.   Zvyky a obrady, spojené so sviatkom svätej Lucie, patria k tým najznámejším. Najznámejším ľudovým zvykom na sviatok svätej Lucie je chodenie dievčat oblečených v bielom s husacím perom a vymetanie rohov a kútov, aby vyhnali zlo. Táto tradícia sa nevyhla ani  našej škole a naše  ,, Lucky ,,  povymetali všetky kúty našej školy.

    Fotografie sú vo Fotoalbume

  • Mikuláš

    Mikuláš
    6. 12. 2023

    Ako každý rok, aj tento rok k nám opäť prišiel Mikuláš. Tentokrát prišiel na saniach, pretože nám napadol sneh, a to  v spoločnosti anjela a čerta.  Nezabudol  na svoj kôš plný sladkostí pre všetky dobré deti. Všetci ho s netrpezlivosťou od rána čakali a nakoniec sa dočkali. Zlý namosúrený čert v každej triede karhal nezbedníkov, ale nakoniec všetci obdržali od Mikuláša sladkú odmenu.

    Fotografie sú vo Fotoalbume

  • Prednáška o HIV a AIDS

    Prednáška o HIV a AIDS
    1. 12. 2023

    Dňa 28. novembra sa uskutočnila prednáška pre žiakov 8.A a 9.A  triedy na tému „Cesty prenosu HIV a AIDS“. V úvode prednášky v rámci NBV Mgr. Katarína Chovancová poskytla aktuálne informácie o AIDS, ktoré je stále hlavne ochorením krajín druhého a tretieho sveta. Okrem štatistických údajov sa zamerala hlavne na : - históriu HIV a AIDS - prejavy ochorenia - prevenciu HIV/AIDS - preventívne opatrenia. Súčasťou prednášky bol aj film „ANJELI“ o živote ľudí a detí nakazených týchto chorobou. Dvaja žiaci pripínali červené stužky žiakom druhého stupňa a aj zamestnancom školy.

    Fotografie sú vo Fotoalbume

  • Hudobné nástroje

    Hudobné nástroje
    30. 11. 2023

    Žiaci 5. A triedy v rámci predmetu Hudobná výchova realizovali projekt pod názvom " Hudobné nástroje z recyklovateľných materiálov." Využili svoje poznatky a zručnosť a tak sme sa mohli tešiť z gitary, flauty, pannovej píšťaly, kastanety, klavírov a bubna. Nástroje boli vyrobené z kartónu, papiera, slamiek a vrchnáčikov od fliaš.

    Fotografie sú vo Fotoalbume

  • Stavanie snehuliaka

    Stavanie snehuliaka
    28. 11. 2023

    V utorok, 28. novembra, nás ráno prekvapila bohatá vrstva prvého tohtoročného snehu. Najväčšiu radosť mali naši najmenší žiaci na I. stupni a preto neváhali a spoločne sa s pani učiteľkami vybrali na školský dvor, aby si postavili snehuliaka, kým sa tento sneh roztopí. Bez prípravy a  bez vhodných pomôcok postavili 6 krásnych snehuliakov, ktorých ozdobili iba prírodným materiálom. Aj napriek tomu boli všetci šťastní, že sa im to po niekoľkých rokoch čakania predsa len podarilo.

    Fotografie sú vo Fotoalbume

  • Divadelné predstavenie

    Divadelné predstavenie
    25. 11. 2023

    Dňa 24. novembra sa žiaci 5. - 6. ročníka zúčastnili na divadelnom predstavení v anglickom jazyku pod názvom "DICK WHITTINGTON AND HIS CAT", ktoré sa uskutočnilo v Košiciach v budove Historickej radnice.

    Fotografie sú vo Fotoalbume

  • Návšteva planetária

    Návšteva planetária
    24. 11. 2023

    V stredu, 22. novembra sa žiaci 3., 4. a 5. ročníka zúčastnili exkurzie v Košiciach. Navštívili Planetárium CVČ na Popradskej ulici v Košiciach. Žiaci sa naučili rozpoznávať najznámejšie súhvezdia zábavnejšie a účinnejšie, pretože bola simulovaná skutočná nočná obloha.  Celým programom ich sprevádzali antické príbehy o bájnych hrdinských činoch, ľuďoch, zvieratách a veciach, ktoré sa dostali na oblohu v podobe súhvezdí. Tiež im boli ozrejmené základné astronomické poznatky o pohyboch nebeských telies, historické i súčasné predstavy o hviezdach, planétach, kométach, Mliečnej ceste či hmlovinách a galaxiách. 

    Fotografie sú vo Fotoalbume

  • Svetový deň pozdravov

    Svetový deň pozdravov
    23. 11. 2023

    Deň 21. november nesie prívlastok Svetový deň pozdravov. Pretože pozdrav patrí k základným pilierom slušnosti, deti v ŠKD si ho v tento deň pripomenuli tým, že sa  učili vyslovovať pozdravy v rôznych jazykoch, riešili rôzne situácie, ktoré prináša život. Okrem iných aktivít si vyfarbili vlajky jednotlivých štátov, ku ktorým následne  priraďovali s pozdravmi.

    Fotografie sú vo Fotoalbume

     

     

     


     

     

  • Zamatovo nežná

    Zamatovo nežná
    23. 11. 2023

    17. novembra uplynulo 34 rokov od revolúcie, ktorá dostala prívlastok zamatová, alebo nežná, ktorý sa  stal štátnym sviatkom ako Deň za slobodu a demokraciu. Tento významný deň sme si pripomenuli so žiakmi ôsmeho a deviateho ročníka, kde získali poznatky čo sa v tieto novembrové dni udialo. Vrátili  sme sa  v čase do rokov 80-tych, kde si prehlbovali  vedomosti o tom,  ako sa vtedy žilo, čo sa nosilo, aká hudba sa počúvala.  Pre žiakov bol pripravený kvíz  s názornými ukážkami z tohto obdobia spojenými s praktickými cvičeniami.

    Fotografie sú vo Fotoalbume

  • Bubnovačka 2023

    Bubnovačka 2023
    21. 11. 2023

    S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa „…nás predsa netýka…“. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri, organizuje podujatie “Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!“.Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“, ktoré už po desiatykrát upozorní na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenie potrebu včasnej prevencie v spoločnosti.  

    Podujatie sa koná pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a Petra Pavla, prezidenta Českej republiky.

    Počas minulých rokov sa do podujatia zapojilo viac ako 230 000 detí a dospelých. 

    20. novembra sa  žiaci našej školy tiež zapojili do tejto výzvy a hromadným bubnovaním na školskom dvore dali najavo, že hlas detí je dôležitý.

     

    Fotografie sú vo Fotoalbume

  • Šarkaniáda

    Šarkaniáda
    16. 11. 2023

    Jeseň sa s nami pomaly lúči a tak opäť prišiel čas šarkanov. Nastal čas vybrať z pivnice toho starého, alebo vyrobiť nového, alebo jednoducho šarkana kúpiť. Žiaci I. stupňa sa museli so šarkanmi trošku ponaháňať, pretože vietor nebol miestami silný. Na záver tejto zábavy  sa už všetci tešili na ďalší ročník jesennej Šarkaniády.

    Fotografie sú vo Fotoalbume

  • Svetový deň behu

    Svetový deň behu
    9. 11. 2023

    5. november je dátum, ktorý sa každoročne spája so Svetovým dňom behu a jeho cieľom je podporiť boj proti chudobe vo svete. Tento rok sme si ho pripomenuli a oslávili so staršími žiakmi na druhom stupni prostredníctvom rôznych štafetových hier. Touto akciou sme si nepripomenuli len Svetový deň behu, ale aj to, aká je spolupráca v skupinách a pohyb  pre naše telo dôležitý.

    Fotografie sú vo Fotoalbume

  • Záložka spája školy

    Záložka spája školy
    2. 11. 2023

    Projekt "Záložka spája školy" sa rozbehol aj tento školský rok. Do tohto projektu sme sa zapojili aj my a usilovne sme tvorili záložky, aby sme potešili našich spolužiakov zo Základnej školy s mateřskou školu, Norská 2633 v Kladne. Kladno je mesto v Českej republike a my sme si o ňom vyhľadavali informácie na hodinách geografie a vlastivedy.

    Fotografie sú vo Fotoalbume

  • Výročie vzniku ČSR

    Výročie vzniku ČSR
    30. 10. 2023

    Dňa  27. októbra si žiaci II. stupňa na vyučovacej hodine dejepisu pripomenuli 105 – te výročie vzniku prvej Československej republiky. Vyučovacia hodina sa niesla v duchu posilňovania národného povedomia.  Celá hodina bola zameraná na významné medzníky našej histórie od roku 1918 do roku 1993. Žiaci mali možnosť ukázať svoj všeobecný prehľad a zručnosti v pripravených aktivitách.

    Fotografie sú vo Fotoalbume

  • Divadelné predstavenie

    Divadelné predstavenie
    27. 10. 2023

    Dňa 26. októbra sa uskutočnilo divadelné predstavenie v anglickom jazyku s názvom "UNITED NEIGHBOURS OF LONDON" v kultúrnom dome v Moldave nad Bodvou. Zúčastnili sa ho žiaci 7. - 9. ročníka. 

    Fotografie sú vo Fotoalbume

  • Jesenné prázdniny

    27. 10. 2023

    Jesenné prázdniny sa začínajú v pondelok, 30. októbra 2023 a potrvajú do stredy, 1. novembra 2023. Vyučovanie pokračuje vo štvrtok, 2. novembra 2023.

    Všetkým žiakom, pedagogickým a nepedagogickým pracovníkom želáme príjemné prežitie jesenných prázdnin a sviatkov v kruhu svojich najbližších.

  • Halloween na I. stupni

    Halloween na I. stupni
    27. 10. 2023

    27. októbra nebol ani na našej škole len taký obyčajný, všedný deň. Pani učiteľky I. stupňa sa rozhodli pre všetkých žiakov zorganizovať halloweensky deň, aby žiakom spestrili začiatok jesenných prázdnin. Ráno žiakov hneď pri príchode do tried  privítala rozvešaná výzdoba v duchu Halloweenu - tekvice, pavúky, kostry, duchovia, zapálené sviečky a nechýbalo ani sladké pohostenie. Strašidelná zábava sa niesla po celé dopoludnie v duchu súťaží, spevu, výroby halloweenských tekvíc, riešenia strašidelných zadaní, sledovania halloweeenských rozprávok...

    V závere tohto neobyčajného dopoludnia sa všetky masky stretli na chodbe, kde sa predviedli svojim kamarátom a zatancovali si halloweenský tanec. 

    Fotografie sú vo Fotoalbume

  • Deň s dopravou

    Deň s dopravou
    26. 10. 2023

    Každoročne sa žiaci I. stupňa stretávajú na podujatí s názvom Deň s dopravou, keď si zástupcovia všetkých ročníkov zmerajú sily vo vedomostiach a šikovnosti. Tohto roku bolo popoludnie zameranie na dopravné prostriedky a dopravné značky. Po úspešnom splnení zadaných úloh žiaci zhotovili plagát, ktorý umiestnili na chodbe I. stupňa.

    Fotografie sú vo Fotoalbume

  • Halloweenská party na 2. stupni

    Halloweenská party na 2. stupni
    25. 10. 2023

    Prichádza koniec októbra a s týmto časom sú spojené rôzne sviatky, či už kresťanské v podobe Dušičiek, alebo tie najstaršie keltské známe ako All Hallow´s Eve, ktorý sa udomácnil dnes pod názvom Haloween.

    Koniec októbra sme aj my, na II. stupni, oslávili Haloweenom, kde žiaci si prichystali rôzne masky, ktoré boli aj ohodnotené porotou. Okrem diskotéky si žiaci zasúťažlili v rôznych aktivitách, tanečné kreácie predviedli dievčatá z umeleckej školy a tancom sa nedali zahanbiť ani naše ôsmačky a deviatačky ktoré roztancovali strašidlá známym hitom  ,,El corazon,, .

    Fotografie sú vo Fotoalbume

  • Deň jabĺk

    Deň jabĺk
    20. 10. 2023

    Jablko. Sladké, šťavnaté, červené … Ako ľudová múdrosť hovorí: Každý deň jablko, od lekára ďaleko … Aj jablko má svoj medzinárodný deň. Tým je každoročne 21. október. Aj naši žiaci I. stupňa sa každoročne dozvedajú o dôležitosti jabĺk pre naše zdravie a o ich prospešnosti pre naše trávenie. Aj v tomto škoskom roku sme si pripomenuli v piatok, 20. októbra, Deň jabĺk aktivitami pod názvom Za zdravím s jablkom. 

    Fotografie sú vo Fotoalbume

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou, Školská 301/16, Turňa nad Bodvou
    Školská 301/16,04402 Turňa nad Bodvou
  • +4210554662131

Fotogaléria